Itseohjautuvuus tuli työpaikoille – mutta kukaan ei kertonut, miten sellainen ollaan

Työelämäpuhe on täynnä ismejä ja muotisanoja. Yksi sellainen on itseohjautuvuus. Muutama vuosi sitten rupesin toden teolla pohtimaan, mitä se oikeastaan tarkoittaa. Miksi kaikki puhuvat siitä? Sopiiko se kaikille? Mitä tarkoittaa itseohjautuva organisaatio – vai onko sellaisia edes olemassa? Entä jos jatkuva puhe itseohjautuvuudesta ahdistaa? Mihin pomoja enää tarvitaan, jos kaikki alkavat johtaa itse itseään?

Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa kirja Itseohjautuvuus tuli työpaikoille – mutta kukaan ei kertonut miten sellainen ollaan (Alma Talent, 2019). Kirja on herättänyt ilahduttavan paljon keskustelua ja olen saanut kunnian käydä puhumassa siitä monissa eri yhteyksissä.

Kirja on saatavilla niin painettuna, e-kirjana kuin äänikirjanakin kaikissa äänikirjapalveluissa. Painetun version voi tilata vaikkapa täältä:

Tilaa kirja Almatalentista

Itseohjautuvuus tuli työpaikoille – mutta kukaan ei kertonut, miten sellainen ollaan -kirjan kansi

Kiitti mulle riitti. Näin selviydyt voittajana työelämän turbulenssista.

Suomessa on meneillään suurin työelämän murros sitten toisen maailmansodan. Hybiridityöstä on tullut uusi normaali ja etätyötä tehdään enemmän kuin koskaan kodin ulkopuolella tehtävän työn historiassa. Monilla aloilla on huutava työvoimapula ja osaajista käydään veristä taistelua.

Pandemia ravisteli myös arvoja ja asenteita: moni alkoi pohtia, tekeekö sitä mitä haluaa, onko oikealla alalla ja mihin kallisarvoisen aikansa käyttää. Vastuullisuuden vaateesta on hetkessä tullut osa jokaisen työnantajan arkea. Työn määritelmä ja käsitys urasta ovat muuttuneet. Työntekijöiden valta on kasvanut. Yhä useammalla on varaa sanella työnsä ehdot, ja työnantajan tehtäväksi jää pohtia, mihin kaikkeen voi suostua.

Kiitti mulle riitti – näin selviät voittajana työelämän turbulenssista on kirja pandemian jälkeisestä työelämästä. Olen kirjoittanut sen yhdessä kollegani ja ystäväni Sara Lindströmin kanssa. Kirjaa varten on haastateltu yli 20 tutkijaa, yritysjohtajaa ja työelämän muutosta aitiopaikalta seuraavaa asiantuntijaa. Suomen suurimpien yritysten HR-johtajat kertovat avoimesti, mitä pandemia heille opetti ja miten toimintatapoja on muutettu. He antavat myös konkreettisia vinkkejä työntekijöiden houkuttelemiseksi ja pitämiseksi.

Tilaa kirja Almatalentista

Kiitti mulle riitti -kansi